Del: - -

Erfaringer med velfærdsteknologi

I mange kommuner og regioner afprøves og implementeres nye teknologier, som kan aflaste medarbejderne i forbindelse med forflytninger. Se eksempler på hjælpemidler, der har "bestået" prøven.

Flere testcentre laver velfærdsteknologiske vurderinger  (vtv), som er en metode, der er udviklet af Teknologisk Institut. Nogle af testcentrene lægger sine resultater på internettet. Du kan se en række vurderinger af konkrete velfærdsteknologiske løsninger her:

Center for Velfærdsteknologi (Odense Kommune) 

Gode erfaringer med velfærdsteknologi på plejehjem m.m.

I 2015 interviewede tidligere Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed (nu BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø - BFA) fire testcentre/plejehjem om deres erfaringer med velfærdsteknologi.

Du kan læse artiklerne her. 

Her er en sammenfatning af nogle af de erfaringer, som er mest relevante for forflytninger. Listen er ikke nødvendigvis dækkende, men kan bruges til inspiration:

Loftlift
Sikker og tryg forflytning, som ofte kan klares af en person frem for to. (generel erfaring)

Automatiske forflytningssenge
Der findes flere typer plejesenge, der kan noget forskelligt. De senge, der er implementeret i Odense, hjælper borgeren roligt og sikkert fra liggende til siddende stilling og omvendt uden brug af andre hjælpemidler. Letter for eksempel arbejdet med at give støttestrømper på. Letter desuden forflytningen og giver en mere rolig kontakt med borgeren og udsætter behovet for at bruge loftlift. (Ærtebjerghaven Odense)
Der er også en ny seng på markedet, der automatisk kipper til siden med jævne mellemrum, så man forebygger liggesår uden at udføre manuelle forflytninger.

Sensor-ble
Det bliver lettere at ramme det rigtige tidspunkt for et bleskift eller en tur på toilettet. Dermed undgås lækage med tilhørende skift af sengetøj og forflytninger. (Center for Velfærdsteknologi, Odense)

Vendemadras
Mekanisk vendesystem, der aflaster medarbejderen. Giver en rolig og blid vending målrettet sengeliggende borgere, der har behov for hyppige vendinger for at forebygge tryksår og smerter. (Center for Velfærdsteknologi, Odense)

Trykfølsomt gulv og automatisk lys
Lyset tænder automatisk, hvis en borger træder ud på gulvet om natten. Det giver færre fald og dermed færre forflytninger. (Fremtidens Plejehjem, Aalborg)

Skylle-tørre toiletter
Flere borgere kan selv klare toiletbesøg, og der skal derfor udføres færre forflytninger til bækkenstol. (Fremtidens Plejehjem, Aalborg)

Håndvaske med sving-, hæve- og sænkefunktion
Håndvask kan klares, mens borgeren stadig sidder på toilettet, og der skal forflyttes mindre. (Fremtidens Plejehjem, Aalborg)

Mobil løftestol
Løftestolen kan hjælpe en borger op fra gulvet et sted, hvor der ikke er loftlift. (Lokalcenter Trøjborg, Aarhus)

Eleverende hygiejne- og påklædningsstol
Sparer mange arbejdsgange og trælse forflytninger. Giver en bedre arbejdsstilling, når man giver støttestrømper eller ble på. (Lokalcenter Trøjborg, Aarhus)

Stående forflytning
Vogn, hvor borgeren står op med støtte på sædet. Giver færre tunge forflytninger. (Living Lab Strandvejen)

Løftepude
En pude, der løfter ben op i en bedre arbejdshøjde, når man eksempelvis skal sætte strømper på. Giver færre løft af tunge ben. (Living Lab Strandvejen)

HOLD ØJE MED UDVIKLINGEN

Udviklingen af nye teknologier går meget stærkt. Deltag i messer og vær i tæt dialog med forskellige forhandlere af hjælpemidler og testcentre.


Senest revideret den 14. oktober 2020