Del: - -

Oversigt over plenum- og workshopoplæg

På siden her finder du en oversigt over de plenumoplæg, der var på Fagligt Træf 2021. Du kan desuden hente de forskellige oplæg og se optagelser fra dagen.

Plenumoplæg

DET NYESTE NYE FRA FORSKNINGEN

Ved prof. Lars Andersen og forsker Jonas Ørts, Nationalt Forskningscenter
for Arbejdsmiljø. Undervejs vil der være dialog, mindre afstemning og mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholder fra dig/jer, som deltager. Hold dig opdateret her: nfa.dk/sosu.

Se desuden ældre film om belastning på kroppen ved forflytning her:

Som baggrund for oplægget blev der brugt forskellige kilder. Du kan hente de vigtigste publikationer/kilder fra oplægget i en zip-fil her.

Se optagelse af oplægget her. 


DIGITALE VÆRKTØJER TIL ERGONOMI OG FORFLYTNING

Ved projektleder Cecilie Langvad, ”Safe Transfer Techniques”, Århus Kommune. I oplægget vises eksempler fra nye e-læringsmoduler og Virtuel Reality, der er udviklet til at understøtte undervisning i ergonomi og forflytning. Læs mere om e-læringsmodulet her. 

Se optagelse af oplægget her.


INTRODUKTION TIL ’HUSK LIGE ARBEJDSMILJØET’ OG ANDRE NYHEDER FRA BFA VELFÆRD OG OFFENTLIG ADMINISTRATION

Ved Jytte Tolstrup, BFA Velfærd og Offentlig administration. ’Husk arbejdsmiljøet, når I tager teknologi i brug’ er et værktøj målrettet arbejdsmiljøgruppens rolle, når der indføres ny teknologi på arbejdspladsen. Værktøjet giver gode råd til, hvordan arbejdsmiljøgruppen kan arbejde aktivt i alle faser ved indførelse af nye teknologier. Du kan hente materialet på godtarbejdsmiljø.dk.

Se optagelse af oplægget her.


HOLD UD OG HOLD FAST - HVORDAN GÅR DET FORTSAT I VIBORG MED AT FORFLYTTE MED OMTANKE

Journalist Michael Christophersen interviewer ergoterapeut Gitte Jørgensen, forflytningsinstruktør Allan Feldbak og afdelingssygeplejerske Louise Lindenmayer ved Neurologisk afdeling i Viborg, om at holde ved og holde fast i en god forflytningskultur.

Se optagelse af oplægget her. 


Pausegymnastik

TRÆNING SOM DEN KAN SE UD I KØBENHAVNS KOMMUNE

Maja Schønheyder fra Arbejdsmiljø København havde to indslag med bevægelse under dette års Fagligt Træf. Se optagelser af de to indslag herunder. 

Se optagelse af træningen her.


Workshops 

I de to workshoprunder kan du vælge mellem disse tre workshops.

A) FORFLYTNING AF TUNGE BEN
Ved Cecilie Langvad og Inger Oddershede, arbejdsmiljøkonsulenter i Aarhus kommune.

Oplæg og film har afsæt i den praksis og de hjælpemidler, der benyttes i Aarhus kommune. Der findes et større udvalg af hjælpemidler, som I kan finde på Hjælpemiddelbasen, en database med oplysninger om hjælpemidler til mennesker med funktionsnedsættelse. Søg på produktdetaljer, se billeder og find brugsanvisninger på hmi-basen.dk/.

Find videoerne om forflytning af ben op i seng / ud af seng, der blev brugt i workshoppen på forflyt.dk her.

Se optagelse af workshoppen her.


B) NÅR ARBEJDSMILJØORGANISATIONEN OG VIRKSOMHED SAMARBEJDER OM UDVIKLING OG IMPLEMENTERING AF TEKNOLOGI
Ved Karen Marie Felsen, Sikkerhedsleder og Koordinator for Region Sjællands Forflytningsvejlederordning og CEO Lone Jager Lindquist og product specialist Britta Geleijns fra PTR - Robots i Odense.

Her får du indblik i samarbejdet, når AMO og virksomhed sammen udvikler teknologi med fokus på arbejdsmiljø og faglighed. Casen er udvikling og afprøvning af fremtidens forflytningsrobot på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Se optagelse af workshoppen her. 


C) PLADSFORHOLD I BORGERENS EGEN BOLIG
Ved tilsynsførende fra Arbejdstilsynet.

Plads til arbejdet er vigtig for at undgå af få belastninger i kroppen. Hjemmet skal være indrettet med tilstrækkelig plads til kørestole, lifte m.m. Med afsæt i Arbejdstilsynets retningslinjer uddybes problematikken gennem cases m.v. Læs rapport om indretning af ældreboliger på forflyt.dk her. 

Se optagelse af workshoppen her.


Senest revideret den 11. april 2024