Plakat: Forebyg akut fysisk overbelastning

Materialet indeholder 8 anbefalinger, som I med fordel kan printe ud og hænge op på arbejdspladsen, så alle bliver opmærksomme på at forebygge akut fysisk overbelastning. 

Hent plakaten her.
Del: - -

Rapport: Forebyggelse af akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at akutte fysiske overbelastninger opstået under personforflytninger er skyld i næsten halvdelen af alle langtidssygemeldinger på mere end tre uger blandt sundhedspersonale.

Sygefravær grundet muskel- og skeletbesvær er et væsentligt problem blandt personale i sundhedssektoren. Patienthåndtering udgør netop den største risiko for udvikling af lænderygsmerter og skader blandt sundhedspersonale.

Tal fra Arbejdstilsynet viser at akutte fysiske overbelastninger, opstået under personforflytninger, er skyld i næsten halvdelen af alle langtidssygemeldinger på mere end tre uger blandt sundhedspersonale. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet følgende rapport, som netop sætter fokus på årsagerne til akut fysisk overbelastning.

Undersøgelsen udspringer fra et ønske om en dybere forståelse af årsagerne til akut fysisk overbelastning og forsøger således at finde svar på spørgsmålene; Hvad er en akut fysisk overbelastning? Hvornår og hvorfor opstår de? Og hvad kan man gøre for at forebygge dem?

Rapportens resultater er baseret på hverdagsbeskrivelser af oplevelser med akut fysisk overbelastning indhentet gennem interview med sundhedspersonalets fra plejecentre og hospitaler i Danmark.

Læs rapporten her.

Podcasten ’Forflyt med omtanke’ har otte episoder, som har baggrund i rapportens enkelte afsnit. Læs her:

Episode 1- Uheldet: side 13- 19

Episode 2 - Travlhed: side 20-23

Episode 3 - Kroppen: side 31-33

Episode 4 - Risikovurdering: side 29-31

Episode 5 - Hjælpemidler: side 27-29

Episode 6 - Ledelse: side 33-36

Episode 7 - Tommelfingerregler: side 19-36

Episode 8 - Organisation: side 23-27

Lyt til podcasten ´Forflyt med omtanke` på godtarbejdsmiljø.dk eller dér, hvor du lytter til podcasts. 


Senest revideret den 17. august 2023