Plakat: Forebyg akut fysisk overbelastning

Materialet indeholder 8 anbefalinger, som I med fordel kan printe ud og hænge op på arbejdspladsen, så alle bliver opmærksomme på at forebygge akut fysisk overbelastning. 

Hent plakaten her.
Guide til forflytningsvejlederen

Denne guide er en kort gennemgang af, hvad det vil sige at være forflytningsvejleder inden for social- og sundhedsområdet.

Hent guiden her
Del: - -

Gode forflytningsmetoder giver mindre belastning på kroppen

Pludselige bevægelser i forbindelse med løft kan give skader, og derfor er det vigtigt at lære sig nogle gode metoder. Forflytning er en arbejdsmetode, som begrænser den fysiske belastning på din krop.

Hjælper du plejekrævende mennesker med at flytte sig, skal du passe særligt på dig selv. Mennesker er en uforudsigelig byrde, som du ikke bare kan slippe, hvis du er ved at miste grebet.

Med den optimale arbejdsmetode forflytter du ved at glide, dreje, vende, trække eller skubbe en person i stedet for at løfte. Du kan også anvende forskellige former for tekniske hjælpemidler i forbindelse med forflytning. 

Forflytning - mere end teknik

Når du arbejder med mennesker, som har brug for din hjælp til forflytning, er forflytning en vigtig del af din faglighed. Det er høj faglighed, at: 

  • Kunne lade borgerne hjælpe til med egne kræfter og ressourcer. På den måde styrker du borgerens funktionsevne og følelse af kontrol, samtidig med, at du skåner dig selv.
  • Kunne samarbejde med både borgeren, dennes pårørende og dine kolleger om forflytninger, så I får en fælles forståelse af, hvordan I bedst kan forflytte.
  • Kunne vurdere, hvornår der er brug for at ændre på forflytningerne f.eks. bruge andre metoder, anskaffe hjælpemidler eller ændre indretningen af arbejdsstedet.
  • Kunne dele sin viden om forflytninger med andre på arbejdspladsen – både med dine kolleger og med din leder

God forflytning forebygger nedslidning og forhindrer arbejdsulykker. Teknikken virker dog kun, hvis du bruger den i hverdagen. Under denne side finder du viden, ideer og inspiration om forflytningsteknik, så du kan skåne kroppen og holde mange år på arbejdet. 

Se også

At lave forflytninger af borgere handler ikke kun om, at kende de bedste teknikker og at have de rigtige hjælpemidler - det handler i høj grad også om samarbejde.

Se mere om samarbejde og forflytningskultur.

Se også, hvad der kendetegner Den gode forflytter.

Film om forflytningsteknik

Forflytningsfilmene er til brug i undervisning, dialog og refleksion om forflytning og forflytningsopgaver i medarbejdergrupper, med elever og studerende, sammen med forflytningsvejleder, underviser eller anden ressourceperson.

Se forflytningsvideoerne her

Senest revideret den 03. april 2023