Del: - -

Brugerens vægt og form

Der er større risiko for belastning og skader ved forflytning af borgere med svær overvægt i forhold til flytning af normalvægtige personer. Det er både personens vægt og størrelse, der har betydning for den belastning, som I kan være udsat for.

Udover at kende personens vægt, skal I også være opmærksomme på evt. væske i kroppen og hvordan vægten er fordelt hos personen. Det har betydning for, hvordan I planlægger forflytningen, så den bliver bedst for alle involverede.

Vægt på maven

Hvis borgere med svær overvægt har meget af sin vægt placeret på maven, er der risiko for, at personen kan falde ned på gulvet, når I vender ham om på siden i sengen. Sengehesten skal derfor være slået op, hvis det ikke giver problemer for hjælperne.

Vægt på underkroppen

Har personen derimod meget af sin vægt placeret på underkroppen er problemet, at det kan være vanskeligt at lejre personen på siden. Personen kan have svært ved at placere det ene ben oven på det andet i sideliggende stilling.

Væske i kroppen (ødemer)

Nogle borgere med svær overvægt er så fyldt med væske, at det kan være risikabelt at forflytte dem. Personen har svært ved at ligge på ryggen pga. vejrtrækningen, huden vil være udspændt, og hudens bevægelighed vil være nedsat. Dette øger risikoen for hudskader ved lejring og forflytning.

Lejring

Generelt har borgere med svær overvægt svært ved at ligge på maven, ryggen og siden pga. vejrtrækningen. De foretrækker at være halvt siddende i sengen.


Senest revideret den 22. april 2020