Podcast: Forflyt med omtanke
Episode 5 - Hjælpemidler
Forflytningskatalog: Inspiration til forflytning
Hent Forflytningskataloget
Plakat: Forebyg akut fysisk overbelastning

Materialet indeholder 8 anbefalinger, som I med fordel kan printe ud og hænge op på arbejdspladsen, så alle bliver opmærksomme på at forebygge akut fysisk overbelastning. 

Hent plakaten her.
Del: - -

Hjælpemidler er dine arbejdsredskaber

Når du forflytter mennesker er det vigtigt at bruge de tilgængelige arbejdsredskaber, som hjælper med at skåne din krop. Her finder du gode råd om brugen af hjælpemidler.

Skån kroppen og få kræfter til alt det sjove

Skal din krop holde, til du bliver gammel? Vil du have kræfter til at have det sjovt i din fritid? Også om fem år? Så skån kroppen og brug hjælpemidler til forflytninger.

Læs også CASE: Hjælpemidler forebygger

Mindre nedslidning, når du bruger hjælpemidler

Forskning viser, at der er mindre nedslidning og færre arbejdsskader blandt medarbejdere, der altid bruger hjælpemidler. Alligevel oplyser en tredjedel, at de ofte eller nogle gange laver forflytninger, som de selv føler er uforsvarlige. Det kan I være med til at lave om på.

Især gravide har god grund til at bruge hjælpemidler. Dansk forskning viser, at risikoen for spontan abort øges, hvis man løfter mere end 100 kg om dagen.

Læs mere om forskning i hjælpemidler.

Hjælpemidler giver flere hænder på arbejdet

Jo oftere du og dine kolleger passer på jer selv, jo flere kommer på arbejde hver dag. Det letter på vagtplanerne for alle.

Derfor er det smart at have en kultur, hvor det er i orden at investere i hjælpemidler og bruge tid på at finde hjælpemidlerne frem, når I forflytter.

Fem vigtige hjælpemidler

De fleste af alle forflytninger kan foretages med blot fem hjælpemidler til rådighed. Det kan for eksempel være inden for kategorierne lifte, overflytningsplatforme, overflytningsboard, glideprodukter og vendelagner. Læs mere om, hvilke situationer fem af de vigtigste hjælpemidler kan bruges til.

Besøg også Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor I kan melde om defekte hjælpemidler.

Det skal der til, for at bruge hjælpemidler optimalt

Når alle er enige om, at det er en god idé at bruge hjælpemidler, skal det også være muligt. Det gælder om: 

  • at have de rigtige hjælpemidler
  • at have nok af dem
  • at have dem lige ved hånden
  • at vide hvordan de skal bruges
  • at de bliver vedligeholdt og fungerer

Senest revideret den 3. april 2023